Köpa vinkyl

Allt fler väljer att köpa en vinkyl för att förvara sitt vin i rätt temperatur hemma. En vinkyl är inte bara ett bra sätt att förvara sina viner, den utgör även en snygg inredningsdetalj i hemmet och kan anpassas efter alla hem. Men vad ska man tänka på och vilken vinkyl ska man köpa? Det finns mängder av varianter och storlekar och mått. Här har vi samlat några av våra bästa tips för dig som funderar på att köpa vinkylskåp.

Tips att tänka på när du ska köpa vinkylskåp

Innan du börjar leta efter den rätta vinkylen är det några frågor du behöver fundera över. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som kan vara till hjälp för dig som inte riktigt vet vad du letar efter, eller som bara vill ha lite tips. Vill du ha fler tips än såhär kan du exempelvis kolla in den här artikeln från Viivilla.se.

Vilken temperatur ska vin ha?

Först och främst behöver du veta vilken temperatur du vill att ditt vin ska ha. Vin lagras som bäst mellan 11–12 grader och temperaturen kan skilja sig beroende på om det är vitt eller rött vin som ska förvaras. Ska du förvara olika vinsorter kan det vara lämpligt med en kyl som har flera temperaturzoner. Här kan du läsa mer om hur du ska förvara vin på bästa sätt.

Var ska du ha kylen?

Det finns både integrerade, inbyggbara och fristående vinkylar så du behöver fundera över var du vill ha ditt vinkylskåp. Är det fritt på golvet eller kanske i en köksö? Många föredrar integrerade vinkylar, men då krävs ofta mer planering.

Var kan man köpa vinkyl?

Det finns mängder av återförsäljare där du kan köpa vinkyl, såväl online som i butik. Här är fyra exempel på såväl återförsäljare som varumärken:

 • Temptech erbjuder vinkylar för alla behov. De är bland de största på marknaden och har ett gediget utbud med mängder av storlekar och modeller på sina vinkylar.
 • Vinlagring.se är ett annat exempel som erbjuder ett stort sortiment med alla typer av vinkylar. De har även showroom på flera ställen i Sverige för dig som vill klämma och känna på produkterna i butik.
 • Bagaren och Kocken är stora inom allt som rör köket, och inte minst inom vinkylskåp. I deras sortiment finns exempelvis märken som Smeg och Caso.
 • Vitvaruexperten är ytterligare ett exempel på en aktör som säljer vinkylskåp. De har flera kända varumärken i sitt utbud och mängder av varianter.

Hur många flaskor vill du ha plats för?

Det finns vinkylar som rymmer allt från några enstaka vinflaskor upp till flera hundra. Fundera över hur många flaskor du vill kunna förvara och ta därifrån beslut om vilket mått du behöver. Nedan hittar du vår guide över olika mått på vinkylar.

Olika typer av vinkylar

Vilken vinkyl man ska köpa handlar ofta om hur mycket plats man har. Har man lite större utrymme kan en fristående vinkyl vara ett bra alternativ, medan många med ont om utrymme väljer en integrerad. Det finns mängder av olika modeller, så det finns garanterat en som passar dina behov. Här går vi kortfattat in på några av de vanligaste modellerna, och om du vill ha ännu mer tips på hur du ska förvara dina viner kan du läsa mer om det här.

Fristående

En fristående vinkyl passar den som söker en flexibel lösning, då man enkelt kan flytta på kylen och placera den där man känner. Det man måste tänka på är bara att lämna några centimeter fria bakom och vid sidan om kylen, för att ventilationen ska fungera på bästa sätt. Samla inspiration och läs mer om fristående vinkylar på Vinlagring.se, som har ett stort utbud med varumärken såsom mQuvée och Temptech med flera.

Dessa fristående varianter är ofta vanliga i storkök på restauranger eller i skolor, men fungerar lika bra i hemmet. Ta gärna hjälp av Bästaitest.se för att samla mer information och tips inför ditt köp.

Integrerad

Allt fler väljer att bygga in sin vinkyl, till en så kallad integrerad vinkyl. Det här är en såväl modern som praktisk lösning, då kylen tar minimalt med plats och samtidigt utgör en riktigt snygg inredningsdetalj. På Vinlagring.se kan du inspireras av ett stort utbud av integrerade vinkylar i flera varianter, storlekar och från många olika återförsäljare.

För mer inspiration kan vi rekommendera Testarna.se som gjort ett gediget test av integrerade vinkylskåp. Samla inspiration, få tips och fördjupa dig i olika modeller.

Inbyggd

Det är vanligt att man väljer att ha en inbyggd vinkyl i köket. Den inbyggda kylen ger många valmöjligheter, välj till exempel om du vill ha den inbyggd i ett väggskåp, under bänkskivan eller varför inte i en köksö. Kolla exempelvis in Vinlagring.se som har ett stort utbud av vinkylar för inbyggnad och samla inspiration.

Tänk bara på att placeringen av denna typen av kyl kräver lite mer planering gällande el och ventilation, så det kan vara en god idé att vända sig till någon med erfarenhet. Många väljer exempelvis att bygga in vinkylen i sitt Ikea-kök. Ikea erbjuder även hjälp med köksplanering så tveka inte på att kolla upp det om du överväger ett Ikea-kök.

Vinlagringsskåp

Ett vinlagringsskåp är ett bra alternativ för dig som inte riktigt har plats för en vinkällare, men ändå vill ha möjlighet att förvara och lagra vin på ett naturligt sätt. Vinlagringsskåpet är ett flexibelt alternativ som kan placeras där man har plats, och kan användas för såväl servering som lagring av viner. Se mängder av varianter och inspireras av vinlagringsskåp på Vinlagring.se och välj mellan kända varumärken såsom mQuvée, Vintec och Climadiff med flera. Även Furniturebox har ett stort sortiment av vinlagringsskåp från flera stora varumärken.

Vinkyl – Mått

Funderar du på att köpa vinkyl behöver du veta hur många flaskor du vill förvara och kanske framförallt hur stort vinkylskåp du har plats för. I dag finns det mängder av vinkylar i olika storlekar. Här har vi samlat några av de vanligaste måtten.

Vinkyl 60 cm

Vinkylar på 60 cm tillhör en av de vanligaste storlekarna, då de rymmer många flaskor och har stor kapacitet att förvara vin. Perfekt på exempelvis hotell eller i restauranger. Det som skiljer sig mellan olika återförsäljare skulle vi säga är antalet flaskor det finns plats för. En vinkyl på 60 cm rymmer 90–250 flaskor beroende på kylens höjd. Hos Temptech hittar du mängder av vinkylar med en bredd på 60 cm och plats för upp mot 250 flaskor.

 • 60 cm
 • Rymmer ca 90–250 flaskor

Vinkyl 50 cm

En vinkyl på 50 cm är inte standard och kan därför vara lite svårare att få tag i, men det är absolut ingen omöjlighet och det finns flera återförsäljare som erbjuder dessa mått. Hos exempelvis CDON finns det ett stort utbud av dessa mått. Du hittar exempelvis märken som Haier och Caser i deras sortiment.

 • 50 cm
 • Rymmer ca 40 flaskor

Vinkyl 40 cm

En vinkyl med 40 cm i bredd är ett standardmått och är oftast tänkt att vara inbyggbar i ett skåp, vanligtvis i kök men kan såklart likaväl placeras i något annat rum. Den 40 cm breda kylen rymmer ca 30 flaskor beroende på hur högt skåpet är. Temptech erbjuder ett stort utbud av vinkylar på 40 cm . Samtliga av deras modeller låter dig kyla dina viner under bästa möjliga förhållanden och deras gedigna utbud ger dig många valmöjligheter.

 • 40 cm
 • Rymmer ca 30 flaskor

Vinkyl 30 cm

En vinkyl på 30 cm är ett bra val för dig som inte har några större mängder flaskor att förvara. Dessa vinkylskåp rymmer ca 17 flaskor men kan vara lite kluriga att få tag i, då 30 cm inte är ett standardmått. Det finns flera återförsäljare som säljer dessa mått, som exempelvis Vitvaruexperten.com eller Temptech.se. De har såväl inbyggda och integrerade som fristående vinkylar i dessa mått.

 • 30 cm
 • Rymmer ca 17 flaskor

Vinkyl 20 cm

En vinkyl som är 20 cm bred är perfekt för dig som inte är en storsamlare, men ändå tycker att det hade varit trevligt med en vinkyl hemma. Dessa kylar rymmer ca 7 flaskor och sätter lite extra guldkant på vardagen. 20 cm är inte ett standardmått, men det går att få tag på kylar i dessa mått ändå. Till exempel Temptech har modellen Sommelier som rymmer 6 flaskor och integreras under bänk.

 • 20 cm
 • Rymmer ca 6 flaskor

Vinkyl 15 cm

Vinkylar på 15 cm passar dig som söker en liten vinkyl att kyla dina viner i. Kylen blir en härlig inredningsdetalj samtidigt som den förvarar dina viner i de rätta temperaturerna. 15 cm är inte ett standardmått, men det hindrar inte dig som letar efter detta mått. Det här är ett flexibelt alternativ och dess smala bredd gör att du kan ha din kyl på de flesta ställen. Se utbudet på Temptech.se eller kolla in den här listan på Pricerunner för ännu mer inspiration.

 • 15 cm
 • Rymmer ca 5–6 flaskor