Förvara vin på bästa sätt

Grundregeln vid förvaring av viner är att de alltid ska förvaras mörkt. Detta är viktigt då ljuskällor kan bidra till att vinet får en dålig lukt. Temperatur är viktigt att ta hänsyn till vid vinlagring. En sval och kontinuerlig temperatur är att föredra.

Läs Mer

Viktigt att tänka på om du lagrar viner med kork är att dessa ska förvaras liggandes. Står flaskorna upp finns det risk för att korken torkar vilket skulle innebära att luft kommer in i flaskan. Vårt tips är att investera i ett vinställ så du kan ha dina flaskor liggandes.

Hur länge kan man lagra vin?

Det är flera olika faktorer som spelar in när man ska besvara frågan – Hur länge kan vin lagras? Vissa viner är skapta för att drickas när de buteljeras och behöver ingen tid för att mogna. Finare viner från exempelvis Bordeaux och Kalifornien kan behöva tid i flaskan för att mogna och få fin karaktär. Vinlagring skiljer sig även mellan olika vinsorter.

Röda viner

Precis som nämnt ovan kan enklare viner lagras en kortare period än finare viner. Denna sorts enkla viner passar bäst att dricka inom 1 – 2 år från det att flaskan försluts. Högkvalitativa viner kan lagras i upp till 10 år under rätt omständigheter.

Vita viner

Vita viner och röda viner följer samma principer när det gäller att lagra vin. Enklare vita viner lagras mellan 1–2 år medan finare och högkvalitativa vita viner kan lagras i upp till 10 år för att få fin komplexitet i sina smaker.

Roséviner

Roséviner är inte avsedda för vinlagring. Denna sorts viner ska avnjutas inom 1–2 år efter att flaskan buteljerats.

Mousserande viner

Det finns flera olika sorters mousserande viner och lagringen på dessa skiljer sig åt. En riktigt fin champagne kan lagras i upp till 20 år medan det vanligaste inom mousserande viner är att konsumera dem inom 1 – 3 år.

Hur länge håller sig en öppnad vinflaska?

Har du en öppnad vinflaska hemma som du är osäker på om du kan dricka? Det finns riktlinjer för hur öppnat vin bör hanteras för att kunna drickas.

Generellt brukar man uppskatta att man kan spara en öppnad flaska rött eller vitt vin i ungefär tre dygn och max brukar vara en vecka. Detta kan dock variera beroende på hur mycket luftkontakt vinet haft. Har flaskan stått länge utan kork kan luften bidra till att vinet smakar lite ättika.

Lita även på dina egna smaklökar. Smaka av vinet och smakar det fortfarande bra är det troligtvis inte dåligt.

Hur länge kan man spara vin?

Som nämnt ovan uppskattar man att man kan spara öppnat vin mellan tre dygn och en vecka. Enkla knep för att spara en öppnad vinflaska är att hälla över vinet i en mindre flaska för att få bort luften.

Hur länge håller en öppnad bag in box?

En öppnad bag in box ska alltid förvaras kylt, oavsett om det är rött, vitt eller rosé. Uppskattningsvis håller:

  • Röda boxar i ungefär 6 veckor.
  • Vita och roséboxar håller uppskattningsvis 3–4 veckor.

Förvaras inte boxarna kylt kan du räkna med att hållbarheten halveras.