WineLab Väljer: Sommar, Sol & Helgardering

blogg allroundmat

När vi växte upp var grillning synonymt med en brasa och korv på träpinne. Oftast var korven knaprigt svart på utsidan med kall insida eftersom tålamodet kunde räknas i nanosekunder och att vänta på en perfekt grillbädd kom aldrig ens i fråga. Det var in med korven direkt i lågorna och sedan fick någon närstående vuxen försöka skrapa av det svartknapriga innan man fick en tur och retur ketchup på den. Nu låter det som om vi är jämngamla med Ötzi ”ismannen” men det finns väl knappast någon del av hemmagastronomin som vuxit och utvecklats snabbare än grillning. Det skulle möjligen vara surdegsbakning men det är en kortvarig lokal företeelse som inte spridit sig så långt utanför Södermalm och Bromma. Faktiskt var vi redan för ett par år sedan naiva nog att tro att utvecklingstakten skulle stanna av och stabilisera sig. Det hade vi inte rätt i. Istället blev det tvärtom. Det verkar inte finnas några gränser för vad vi lägger på gallret och engagemanget, kunnandet och experimentlustan bara växer.
Vad du än tänker ge grillränder behövs något att dricka till. Att få grill- och vintips är en smal sak. Det räcker att öppna vilken tidning som helst för att hitta annonser om något vin och oddsen på att vinet i fråga passar till grillat är knappt mätbara. Det litet lustiga i sammanhanget är att vinets karaktär inte verkar spela någon roll alldeles oavsett vad det smakar passar det märkligt nog till grillat. Som om allt grillat smakar likadant. Vi är lika goda kålsupare som alla andra, att säga att ett vin passar till grillat är helt enkelt ett för bra säljargument för att inte användas. Men då vi är väl medvetna om att när det är grillkväll är det långt ifrån ovanligt att det läggs på både det ena och andra. Biff, lamm, kyckling, korv, både fula och fina fiskar, listan kan göras hur lång som helst.  Då vi tycker det är i det närmaste omöjligt att rekommendera det perfekta vinet till en mixed grill blir tipset istället viner bra allround. Även om vi inte tycker det går att dra alla grillrätter över en kam har de ändå en del gemensamt. Grillningen ger alltid ordentlig stekyta, litet rökighet och aningen brända toner. Detta gör att vinet bör ha viss kraft och smakrikedom.
Vi tänker ta det säkra för det osäkra och bunkra upp med litet av varje.
Mingeldrycken och aperitiferna är självskrivna och pastellfärgade. Det finns få saker vackrare än att se sommarskymningen genom ett glas bubblande rosévin. Visserligen är det lika vackert att se solen genom ett glas hallonsaft men inte lika roligt. Om vi väljer att poppa korken på vår senaste favorit den läckra provencerosén Rivarose eller litet mer distingerade Patriarche Crémant de Bourgogne rosé får humör och dagsform avgöra. Känner vi oss rika, snygga och politiskt korrekta väljer vi ekologiska champagnen Cuperly Carte Verte.
Grillar vi firre med tillbehör åt medelhavshållet. Ja, då får vi faktiskt litet beslutsångest. Ständigt dessa val och beslut, puh. Äh, vi struntar i att välja och ställer fram både rosé och vitt. Domaine de La Baume Pinot noir är på riktigt matvänlig och långt från den alkoholhaltiga saft som översvämmat oss de senare åren. Som vitt alternativ lämnar vi medelhavet och Europa och rör oss mot Stilla havet och Chile. Tarapacá Gran Reserva Sauvignon blanc. Druvsorten Sauvignon blanc är inte den första man tänker på till grillat därtill är den oftast litet för lätt. Men till Tarapacás variant har vinmakaren Ed Flaherty jäst cirka tio procent av druvmusten på franska ekfat använda en gång tidigare. Detta har gjort att vinet är ovanligt fylligt för druvsorten och har fått precis lagom, lätt rostad smörig ton för att kunna ta matchen med grillytan.
Eller så dricker vi Chablis, det är ju litet som Champagne och slinker alltid ned.
Går ditt fiskrecept åt det riktigt kryddiga hållet med chili, lime, koriander eller andra mycket utpräglade smaker? Välj Schoech Alsace. Superfruktigt generöst och med en lätt aromatisk ton som passar och läskar. För att inte tala om hur gott det är till blandade charkuterier och kitt- eller hårdostar. Ett glas bara för att man är värd det är inte heller fel.
Samma sak om vi grillar kött. Det är litet varifrån maten inspirerats geografiskt som får styra och om det är fläsk, fågel, lamm- eller nötkött.
Våra mest allroundvin till grillat kött, allt kött är utan tvekan Texas Longhorn Charcoal Shiraz som vi tagit fram i samarbete med grillrestaurangkedjan Texas Longhorn. Eller Hälge Côtes du Rhône som vi i samarbete med seriefigurens skapare Lars Mortimer tagit fram särskilt för att passa våra skogars mat. Men druvblandningen Grenache och Syrah ger ett vin som passar till det mesta i köttväg, även kyckling. Den största skillnaden mellan vinerna är att Texas Charcoal har fatlagrats en tid vilket gett en rökig ton, särskilt lämpad till grillrätter inspirerade av södra USA och kött grillat med indirekt värme under lång tid. Hälge är det bättre valet till kött som grillas i portionsbitar, särskilt om det serveras med örtkryddade tillbehör. Eller givetvis till något uppvuxet i en skog nära dig.
En kort komprimerad sommarlista- bra att ha i fickan, på kylskåpet eller i luren.

Tryck på valfritt vin för att komma direkt till beställningssidan.
Buffet med typiskt svenska smaker:
Albert Schoech Alsace nr 2135 69:-
Hälge Alsace, Beställningssortiment (BS) nr 2168 89:-
Kall buffet med medelhavsinriktning:
Domaine de La Baume Les Vignes d’Heloïse Rosé Pinot Noir, BS nr 75670 89:-
Cavanera Ripa de Scorciavacca, BS nr 72966 229:-
Inte direkt budget men helt unikt från Etnas kullar på Sicilien. Men om tiden och smaken du kommer minnas tas med i beräkningen glider prislappen skamset in i skuggan. Mundi genus.

 

Räk- och skaldjursfrossa:
Domaine de La Baume  Les Mariés Sauvignon blanc nr 75670 89:-
Lagerhålls i ett femtiotal butiker, finns inte vinet i din hembutik hjälper de dig gärna med att beställa hem det just till dig.
Patriarche Chablis nr 5383 129:-
Knytkalas:
Vi vet, empiriskt, att så fort det vankas knytkalas dyker så många diverse vinboxar upp att du kan använda dem som byggblock om du behöver vindskydd. Däremot brukar alldeles för få för vår smak ha tänkt på bubblet.
Patriarche Brut Crémant de Bourgogne, BS nr 7470 95:-
Rivarose Brut Rosé, BS nr 71885 99:-
Grillat- långtid med indirekt värme, smakrika och kryddiga tillbehör:
Texas Longhorn Charcoal Shiraz 750 ml nr 2074 89:-
Box 3000 ml, BS nr 2074-06 259:-
Baccolo Appasimento Parziale, BS nr 79264 81:-
Italienska Venetien ligger ganska långt från södra USA, där vi hämtar inspirationen när vi långgrillar men tack vare den andelen torkade druvor som ger vinet det där lilla extra blir det ”satanigatangott”.
Vardagsgrill, ljust kött:
Domaine de La Baume Les Thermes Cabernet Sauvignon, BS nr 75445 99:-
Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Blanca, BS nr 74983 119:-
Vardagsgrill, mörkt kött:
Domaine de La Baume La Jeunesse Syrah, BS nr 71906 99:-
Texas Longhorn Charcoal Shiraz 750 ml nr 2074 89:-
Stiligt, Sofistikerat & Snyggt:
Patriarche Cuvée Saint-Nicolas Bourgogne Rouge nr 5471 179:-
Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Negra, BS nr 74247 189:-
Terres de La Baume Rouge, BS nr 71182 199:-
Nakenbad (dag)
Rivarose Brut Rosé, BS nr 71885 99:-
Nakenbad (natt)
Hälge Côtes du Rhône nr 6485 95:-
Hälge ”The Famous Moose” Whisky 700 ml, nr 449 259:-
Hälge ”The Famous Moose” Whisky 350 ml PET, BS nr 449 139:-
Tänk på att sprit och vatten oftast är en dålig kombination – så håll dig på grunt vatten eller i den uppblåsbara barnpoolen. Å andra sidan, är nån korkad nog att bada på djupt vatten onykter är kanske hen onödig i genpoolen.
 
 

Musiktips:
För- eftermiddag: “Legend” Bob Marley & The Wailers
Eftermiddag- kväll: ”The Best Of” CCS
Kväll- gryning: “Bastards” Björk, “Spread The Word” Peter Zaremba’s Love Delegation
Emellertid är vi ganska dåliga på klockan så vi tänker skanka loss när vi känner för det oavsett tidpunkt…Eller det kanske är tidlösa vi är?!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *