WineLab Väljer: Skaldjur, Sauvignon Blanc & Sensommar

TarapacáSauvblanc-1

Under vår, för- och högsommar proppas vi fulla av schyssta mattips från alla håll och kanter. Många av dem är riktigt kreativa och lockande men när är tanken man ska laga till godsakerna? Står solskenet som spön i backen finns det väl mer lockande grejer att göra än att ställa sig vid spisen. Öser regnet ned så finns ju teoretiskt tid till välplanerad och genomtänkt matlagning men samtidigt har man ju traven böcker man gärna vill bryta ryggen på. Känslan är att det undantagsvis nästan bara lagas avancerad mat av tevekockar och vi andra nöjer oss med att tänka, jaja- nu har jag i alla fall sett en abborre tillagas med örter i papper innan vi flipflopar iväg till badet. Hade vi kunnat göra något åt att sommaren obönhörligt går mot sitt slut hade det givetvis gjorts men jordaxelns lutning är tuff att rå på. Känslan av sommar och hoppet om en låång övergång kan vi ändå leva på ett tag och dessutom finns ju fördelar med hösten också.  Om inte annat så är det ju skördetid för en hel del och stranden lockar inte lika mycket så det finns mer tid över för att verkligen sitta till bords. För oss är sensommaren och hösten liktydigt med svamp och skaldjur. Dessutom blir vi tårögt lyckliga över späda palsternackor, morötter och rödbetor. Nu är det även dags att skruva upp volymen smakmässigt på vinerna. Av de viner vi har ligger Domaine de La Baumes prestigevin ”Terre” på en välbalanserad blandning av druvorna Viognier och Chardonnay långt fram i medvetandet. Men främst ligger Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc. Vi har svårt att tänka oss ett vin som så snyggt smakar sommar men ändå känns mer dukat bord och tända ljus än brygga eller picknickfilt. Det finns de som rutinmässigt rekommenderar viner av druvan Sauvignon blanc till all slags skaldjur. Som du säkert gissar tillhör inte vi den kategorin även om vi håller med om att det finns fog för det, vinerna är allround till skaldjur och många fiskrätter. Men enligt oss är de allra godast med naturella skaldjur utan alltför tillkrånglade såser och tillbehör. Favoriten är ändå att baka de späda rotsaker vi nämner ovan i ugn, ringla dem med ytterst litet honung och smula getost över. Normalt är vi sådana att, så snart någon säger grönsaker gör våra hjärnor något slags felkoppling och vi tänker ändå automatiskt biff hur vi än försöker låta bli. Detta är dock så gott att himlen är nära utan kött. Fast det är klart, en liten lammkotlett till skulle vi inte ha hjärta att avvisa.

Tarapacá är utan tvekan pretentiöst men den seriositet de ägnar vinmakandet har inget med snobberi att göra. De är helt enkelt superproffs som vill göra det bästa möjliga av vad naturen ger. Och, när naturen har givit dem idealiska klimat- och odlingsförhållanden kan resultatet inte bli annat än grymt bra. Men Tarapacá vill mer än ”bara” göra toppviner.
När ”The Drinks Business” tillkännagav pristagarna 2014 stod det klart att vinnare av titeln ”The Drinks Business Ethical Company of the Year” och tvåa i kategorin ” Green Award”  var Viña San Pedro Tarapacá.
Detta är ett bevis på att VSPT har gjort helt rätt när de under mer än tio år varit engagerade i miljöarbete och genomfört en mängd långsiktiga åtgärder som värnar både människa, miljö och samhälle. Ett kvitto på väl utfört jobb och en fin uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen.
Drinks Business Green Awards är ett av internationella dryckesbranschens mest kända priser med fokus på miljövänliga och sociala framsteg. Juryn som utser vinnarna är helt fristående experter på drycker och hållbar odling
Druvorna till Gran Reserva Sauvignon Blanc kommer från två vingårdar i chilenska Leyda Valley sju kilometer från Stilla havskusten. Klimatet här är förhållandevis svalt och ger viner med tydlig örtighet, toner av mineral och frisk fräsch fruktsyra. Druvorna är skördade för hand, femtio procent av dem pressades i hela klasar och andra hälften kallmacererades (lakades ur) innan pressning. Nittio procent kalljästes, 10-14 grader, i ståltank för att bibehålla all fräschör och fruktighet. Resterande tio procent jästes varmare i tidigare använda fat av frans ek för att addera smakrikedom.
Resultatet är ett vin med lätt blommighet, toner av rosa grapefrukt och citrongräs med övertoner av smörat rostat bröd. Smaken är ovanligt fyllig och lång med druvtypiska inslag av grön paprika, frisk citrusfräschör och toner av vit nektarin, citrongräs och citronskal.
Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc ligger i beställningssortimentet och måste beställas via vår hemsida, Systembolagets hemsida eller någon av deras butiker.
Varunumret är 74250 och priset 119:-

 
WineLab väljer:
Inte chilenska men väl spanskspråkig och helt rätt själ och kraft-
”Antologia” Chavela Vargas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *