WineLab Väljer: Midsommar, Alsace och Blåmusslor

DSC_7247 copy

Firman är grundad 1840 av Jean Schoech i Ammerschwihr och ingår numera i Cave Vinicole d’Ingersheim med högsäte strax nordväst om Colmar. Albert Schoechs viner görs under egen etikett av vinmakaren Jean-Léon Schoech och önologen Francis Klee. Druvorna till vinerna hämtas från sluttningar väst om Colmar. Vinet är en Edelzwicker komponerad av 45% Sylvaner, 28% Chasselas, 20% Riesling och 7% Muskat. Vinet har för att få djupare smakrikedom lagrats på ståltank på sin jästfällning.  Smaken har Sylvaners typiska äppeltonade syra. Chasselas bidrar med lätt honungsdoftande fruktighet och lämnar fältet öppet för rieslings finess och citrus- och blominslag. I bakgrunden knyts allt ihop av muskats inbjudande aromatiska ton.

 
Idealisk som aperitif och sällskapsvin men frisk, fruktig och smakrik nog att dricka till fisk- och skaldjursrätter och charkuterier. Utmärkt även till hårdostar typ salt Manchego, nötig Appenzeller, lagrad Herrgård och Alsaces egen Munster. Perfekt uppfriskande fräscht och läskande till traktens litet tyngre, rejälare husmanskost typ choucroute eller Coq au Vin. Albert Schoechs viner delar många alsaceviners närmast märkliga egenskap att vara lättillgängliga och goda som de är men ändå kraftfulla nog att vara allround till mat.
Alsace bygger sitt världsrykte på vita viner gjorda av druvsorterna Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris, Pinot blanc och Sylvaner som alltid nämns på etiketten. Men här har också alltid gjorts vitt vin av blandade druvsorter kallade Edelzwicker eller Gentil, namn som inte alltid skrivs ut men om ingen specifik druvsort nämns på etiketten är det en blandning. Skillnaden mellan dem är att när Edelzwicker görs behöver det inte anges några procentsatser för de druvor som ingår men när det handlar om Gentil måste någon av druvsorterna Riesling, Muskat och/eller Pinot gris och Gewurztraminer ingå till femtio procent. Blandningarna har betraktats som distriktets vardagsviner och inget det skryts om. Detta håller på att förändras och nytänkande producenter ser numera möjligheten till kreativitet och litet lekfull experimentlusta. Inte så att blandningarna någonsin kommer dominera, därtill är världsryktet för de druvrena vinerna alltför grundmurat. Alsaceviner nämns alltid bland världens bästa vita viner och några revolutionerande förändringar lär inte ske inom överskådlig tid. Att blanda ger frihet till personliga viner utifrån eget tycke utan att tappa historisk förankring. I en vinvärld alltmer omväxlande gäller det att hänga med. Förutom att det kommer nya generationer vinmakare som helt enkelt vill testa nya grejer även om förvaltandet av traditionen alltid står i första rummet.

 
Alsace är på många sätt speciellt, inte bara för att de genom historien tillhört Tyskland såväl som Frankrike- frågar man en inföding säger de att de först och främst är sig själva och i andra hand fransmän. Som besökare är det mest PK att inte låtsas om att Tyskland någonsin haft med dem att göra alls. Deras ”hoppande” mellan nationaliteterna har gjort att de till stor del utvecklat sin egen kultur. Vinerna görs till del på samma druvsorter som i Tyskland men är som regel torrare och mer smakrika. Även gastronomin påminner vid första anblicken om den tyska men är, enligt oss, mer raffinerad och ingen annanstans tycker vi du hittar godare korvar eller rätter av gås och anka. För att inte tala om osten Munster som med all rätt är världsberömd. Även om du inte är mer än normalt vinintresserad är Alsace väl värt ett turistbesök. Pittoreska byar, tätt mellan krogar och värdshus, hjärtligt folk och fantastiska viner. Det är inte så att tiden här stått stilla, mer som om man själva valt en människovänlig utvecklingstakt.

 

 
WineLab väljer
Vinkokta musslor med pommes och majonnäs
Tvätta och rensa blåmusslor under rinnande vatten- kasta de musslor som är öppnade och inte stängs om du knackar litet på dem. Fräs finhackad gul lök, hackad vitlök och hackad persilja tills löken är ”glasigt” genomskinlig. Lägg i musslorna och slå på lika delar vitt vin och grädde. Ett par deciliter av varje till ett kilo musslor ungefär. Låt koka under lock 3-4 minuter tills musslorna är färdiga och har öppnat sig (de som inte öppnat sig slänger du). Lyft ur musslorna och koka ned spadet till lagom koncentration, salta och peppra eventuellt. Antingen serverar du musslorna med kokspadet som soppa med en bit bröd eller med pommes frites och en fyllig majonnäs. För vinets del spelar valet ingen roll, det är lika läskande till bägge varianterna.
Osttallrik med de nämnda ostsorterna, en brödbit och fikonmarmelad
Musiktips: Dr John “Iko Iko”, Sylvie Vartan “ L’Amour, C’Est Comme Une Cigarette“
“In wine there is wisdom, in beer there is freedom, in water there is bacteria”
Benjamin Franklin

Vinet finns i majoriteten av alla butiker, om inte kan du beställa det här

Albert Schoech Alsace  Nr: 2135, 69 kr

Albert Schoech Alsace
Nr: 2135, 69 kr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *