WineLab Väljer: Medaljer, Tarapacá & The Clash

Tarapaca_3_BW

 

Tarapacá är en verklig klenod. Här finns allt Stockholm WineLab gillar och vi är stormförtjusta över att få presentera dem. Historia och tradition kombinerat med innovativt framåtsträvande och miljö- och socialt engagemang är deras signatur. Att vi utöver det är kära i vinerna är onödigt att tillägga. När Galileo sade typ ”Vin är ljus sammanhållet av fukt” kunde han haft Tarapacá i åtanke.

Egendomen grundades 1874 i Maipo Valley, söder om Santiago. Maipo anses vara Chiles mest traditionella vinområde och det var härifrån de viner av druvan Cabernet sauvignon som innebar Chiles internationella genombrott kom. Även om Tarapacá är stolta över sina hemtrakter och själva är de första att tala varmt om maipos ideala odlingsförhållanden är man litet speciella. Egendomen ligger nämligen litet för sig själv och har därför unika förhållanden. Hela egendomen täcker tvåtusensexhundra hektar mark varav sexhundra består av vinodlingar, allt helt omgärdat av branta berg med en enda väg in. Om man inte flyger. Eftersom det är ett superpremiumställe finns givetvis en landningsbana. Att nalkas egendomen blir på sätt och vis filmiskt och man får nästan känslan av att man närmar sig en James Bondskurks högkvarter. Det spektakulära till trots har man en mycket jordnära filosofi i det man håller på med. Eftersom man har perfekta förutsättningar för vinodling låter man naturen sköta sig i stort sett själv. Allt organiskt restmaterial komposteras och återanvänds i vingårdarna och vineriet drivs av solenergi.

Härmed inte sagt att människans roll i produktionen är utan betydelse. Tvärtom. För Tarapacás del är människans inblandning en fråga om val. Detta är givetvis sant även för andra. Ett vins kvalitet är alltid tätt sammanflätad med kvaliteten på vinmakaren och hens val. Då egendomens yta är så pass stor och har bergen omkring har den ett eget mikroklimat och rymmer dessutom flera olika typer av jordmån, både på slättland och i sluttningar. Och, då olika druvsorter frodas bäst i litet olika miljöer spelar det stor roll var man planterar dem. Detta väljer man. Ytterligare ett val är när man ska skörda druvorna. Varför? Det är väl bara att skörda när de är på toppen av sin mognad! Nja, både ja och nej. Precis som all annan frukt uppvisar druvor olika karaktär vid olika stadier av mognad och i modernt ”vinskapartänk” är det vanligt att man skördar vid flera mognadsstadier för att på så sätt få mer komplexa viner med djupare nyansrikedom. Utöver detta har vinmakaren en mängd andra val att göra. Mycket av detta handlar om exempelvis ekfat, vilka ska väljas och hur länge vinet ska lagras och hur mycket av det ska lagras på fat. Valet av jäsningstemperaturer och tider är djupt nörderi så det lämnar vi därhän. Det här handlar om konsthantverk och fingerspitzgefühl. På många sätt kan man betrakta vinmakares jobb som man ser på kockars arbetssätt, även om hans tidsperspektiv är betydligt mer långsiktigt än kockens. Utgångspunkten är så bra råvaror som möjligt och sedan handlar det om att på olika sätt lyfta fram smakerna och dessutom sätta sin personliga prägel på vinet eller maträtten. På Tarapacá nöjer man sig inte med en vinmakare, de kostar på sig två. Amerikanen Ed Flaherty är chefsvinmakare med examen från, i branschen, prestigeuniversitetet Davies i Kalifornien. Bredvid sig har han Cristian Molina med chilensk önologiexamen. Lite ”Trollkarlen och hans lärling” är det över konceptet. Ed Flahertys tidigare erfarenheter innefattar jobb hos bland annat Cono Sur och Errázuriz, bägge kända firmor för svenska kvalitetskonsumenter. Utöver chefsansvaret på Tarapacá driver han ett eget litet boutique-vineri i Aconcagua och är genom det medlem av MOVI- en sammanslutning av chilenska småskaliga, oberoende vinodlare med uttalad kvalitetsinriktning. Så det råder ingen tvekan om att han har koll från grunden och upp.

Tarapacás vinodlingar består till största delen av internationellt vitt spridda druvsorter. Givetvis Maipos kronjuvel Cabernet sauvignon men också Cabernet franc, Syrah, Merlot och de gröna Sauvigon blanc och Chardonnay. Sekteristiska vinnördar kan invända och fråga om världen verkligen behöver fler viner av dessa druvor och säga att butikshyllorna redan dignar av dem. Men motargumenten är uppenbara. Det finns många av dem för att vi konsumenter gillar dem och, rätt hanterade ger de viner av världsklass och det opponerar sig inte ens de mest hardcore-nördarna emot. Att fråga sig om de behövs känns litet som att fråga sig om världen verkligen behöver fler jamaicanska sprinters av världsklass.

Som ett led i Tarapacás och Ed Flahertys kvalitetssträvan och deras fokus på att hålla en mycket hög lägsta ribba har man införskaffat mark även i Leyda. Anledningen till detta är även det ett val, marken i Maipo är idealisk för blå druvsorter. Däremot är den inte helt ultimat för de gröna så för att kunna prestera på toppnivå tas druvorna till Sauvignon blanc- och Chardonnayvinerna därifrån. I vingårdarna i Leyda finns även små odlingar av druvan Pinot noir. Produktionen är ännu minimal men enligt WineLabs Jens Henricson är vinerna fantastiska, så det är bara att hoppas på att de ökar produktionen och att några av flaskorna så småningom letar sig hit.

Vi är litet skeptiska mot medaljer från olika slags tävlingar och liknande. Ibland kan det i ärlighetens namn verka litet ”vinst varje gång” över dessa tillställningar. Men i Tarapacás fall är medaljskörden så stor och frekvent att den inte går att bortse från. Dessutom ligger vinerna stadigt från 90 poäng och uppåt i tung internationell vinpress- läs Decanter, Wine Spectator och Robert Parker.

 

Tretal i Gran Reserva

 

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2011

Gjord av druvor från nitton olika odlingslotter inom Maipodalen. Åttioåtta procent är Cabernet sauvignon som för komplexitet och nyansrikedom spetsats med sex procent vardera av Syrah och Merlot. Innan buteljering har vinet lagrats under tolv månader på en blandning av amerikanska och franska ekfat. Vinet är drickbart nu men kan lagras 10-15 år under bra förutsättningar.

 

Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Negra 2011

Tarapacás topp i hierarkin av cabernetviner. Gjord av druvor från nio utvalda odlingslotter. Cabernet sauvignondruvorna kommer från åtta olika odlingar i Alto Maipo, Isla Maipo och Coastal Maipo, alla med bra men litet olika mikroklimat. För komplexitetens skull ingår även femton procent Cabernet francdruvor från Alto Maipo som är det högst belägna deldistriktet och därigenom det litet svalare. Vinet har efter buteljering lagrats under tretton månader på elva procent nya amerikanska ekfat och tolv procent nya franska dito. Vinet är filtrerat men inte klarat innan buteljering vilket med lagring innebär att fällning kommer bildas, lagringspotentialen är 15-20 år.

 

Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc 2012

Druvorna kommer från två vingårdar i Leyda Valley bara sju kilometer från Stilla havskusten. Klimatet här är förhållandevis svalt och ger karakteristiskt viner med tydlig örtighet, toner av mineral och frisk fräsch fruktsyra. Även här lyser Ed Flahertys noggrannhet igenom. Druvorna är skördade för hand, femtio procent av dem pressades i hela klasar och andra hälften kallmacererades innan pressning. Nittio procent kalljästes, 10-14 grader, i ståltank för att bibehålla all fräschör och fruktighet. Resterande tio procent jästes varmare i tidigare använda fat av frans ek för att addera komplexitet och fler lager smakrikedom.

Resultatet är ett vin med lätt blommighet, toner av rosa grapefrukt och citrongräs med övertoner av smörat rostat bröd. Smaken är, för att vara Sauvignon blanc, ovanligt fyllig och lång med druvtypiska inslag av grön paprika, frisk citrusfräschör och toner av vit nektarin, citrongräs och citronskal. Till skillnad från många andra sauvignon blancviner från nya världen har detta lagringspotential och kommer utvecklas under ytterligare fem år.

 

Har man orkat läsa ända hit och ändå inte förstår att Tarapacá är något utöver det vanliga rakt igenom kanske man bör slå upp ord som kvalitet, engagemang och professionalism i ordboken. Vi tipsar ju alltid om mat och musik som passar våra viner. Den här gången blir mattipset mycket generellt. Tarapacás röda Gran reservaviner passar till elegantare rätter av nötkött, både med sky- och gräddsåser. Men, detta är viner vi tycker med fördel kan njutas utan annat sällskap än en god bok eller tända ljus och glimrande sällskap.

Detsamma gäller det vita. Men vill man ha mat till sitter stekta eller grillade skaldjur som en smäck. Gör som amerikanerna, grilla en hummer och doppa i smält smör.

 Musiktipset

Bach Mässa i H-moll och The Clash London Calling

Bägge rymmer några stycken som är bland det bästa som spelats in någonsin

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *