WineLab Väljer: Deetlefs, Fairtrade & Sugar man

Deetlefs Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz art 4627-01 pris. 109:- , lanseras på mängder av Systembolag den första september! Finns den inte på din lokala butik tar de gärna in den vid förfrågan. Annars går det alltid att beställa via vår shop.

Klicka här för att komma till Deetlefs produktkort

33° 39′ 17.43” S / 19° 13′ 53.58” E / 226m – 240m above sea level
Deetlefs ligger i Breede river valley vilket inte bara är Sydafrikas snabbast växande vinområde utan även det område där Fairtrade- produktion är störst. Och inom vinindustrin är Sydafrika det land där Fairtrade är vanligast. Deetlefs är sedan 2011 fairtradecertifierade för två av sina produktlinjer, Deetlefs Winery och Rhytms of Nature. Denna blandning av druvorna Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz kommer från odlingar i Duitskloofbergen i Breedekloof. Deetlefs drivs av sjunde generationen och är Sydafrikas näst äldsta vineri i samma familjs ägo. För vinnördar bekanta med europeiska viner låter inte det som något särskilt men i Sydafrika är det inte många som kan skryta med så långa anor.
Vi tycker inte heller att det är så mycket att tala om och nämner det mest för att familjen Deetlefs är så stolta över det. Det är inte det enda de är stolta över. Vi tycker de har större anledning att slå sig för bröstet över sina etiska märkningar. De innebär att Deetlefs följer fastställda regler och riktlinjer. Egentligen vill vi inte snacka så mycket om det av den enkla anledningen att reglerna borde vara helt onödiga. För oss jämförelsevis priviligerade svenskar handlar det mest om sådant vi ser som självklarheter. Lönerna måste lägst vara i nivå med landets lagstadgade minimilöner. Arbetarna har rätt till och måste ges möjlighet att organisera sig i fackföreningar. Inga barn under femton år får anställas som arbetskraft. Anställs unga får inte arbetsuppgifterna medföra några risker och de får inte heller försvåra skolgång och utbildning. Utöver det ska hänsyn tas till hälsa, säkerhet och som certifierad måste man aktivt arbeta för att minska miljöpåverkan och ha integrerad, övergripande miljöhänsyn. Dessutom går en del av avkastningen tillbaks till de anställda som helt kontrollerar andelen. Avkastningen investeras sedan i utveckling för samhällets bästa, exempelvis i skolor och sjukvård eller annat som ryms inom regelverket kring certifieringen. Vill du veta mer kolla www.fairtrade.se där kan du läsa om vilka kriterier och regler som gäller i helhet.
Deetlefs har etthundra hektar vingårdar, 60 procent för vitvinproduktion och resten för rödvin. Man odlar flertalet, både gröna och blå, internationella druvsorter såväl som den sydafrikanska specialiteten Pinotage. Vingårdarna ligger på olika höjd och vinrankorna är planterade i en variation av marktyper. Skillnaderna i höjd och jordmån ser man enbart som en fördel och en av anledningarna till vinernas typiska stil. Dessutom skördar man druvorna vid olika mognad vilket även det bidrar till karaktär och komplexitet. Vinmakaren Ferdi Vissers mål är inte att göra så kraftfulla viner som möjligt. Istället är siktet inställt på viner som avspeglar mark och klimat med nyansrikedom i fokus. I produktionen använder han sig av både nya och tidigare använda franska ekfat men låter inte vinerna domineras av ekfatskaraktär. Fatlagringen syftar enbart till att ”boosta” övriga smaker. Ska man jämföra detta vin med europeiska ligger bourdeauxviner närmast med välbalanserad elegans. Likheten var inget vi först lade märke till men ju längre vinet fick stå och luftas desto tydligare blev den. Bakom de första doftintrycken av mörka bär och den generöst fruktiga smaken växte fram toner av ceder, höstlöv och läder. Vårt råd är att hälla över vinet på karaff innan servering så att det luftas igenom eller låta det stå i glaset någon halvtimme. Att dekantera vin och hålla på med karaffer kan verka pretentiöst nonsens men det är det inte. Det ”öppnar upp” vinet och får smånyanser att framträda tydligare och ger en större helhetsupplevelse. Det är inte heller krångligt. Egentligen behöver du inte ens en karaff, det räcker med att tömma flaskan i en ren glas glasburk eller något annat som inte lämnar smak och sedan hälla tillbaks vinet. För oss är det en självklarhet att alltid dekantera, vi är nämligen snåla och giriga som vill både ha valuta för pengarna och all smak vinet har.

 

Deetlefs kommer komma på en stor mängd butiker, men om ditt val av Systembolag ej har den i lager är det bara säga till så kommer den inom ett par dagar. Alternativt beställs den här
WineLab Väljer
Med tanke på den koppling vi gör till bordeauxviner känns det ganska självklart att rekommendera lamm, anka och grillat ljust kött. Själva tänker vi njuta av en lammstek med litet rosmarinkryddad sky. Till den serveras grädd- och vitlöksstinn potatisgratäng och mushy minty peas. Koka gröna ärtor några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa ärtorna lätt och blanda med litet hackad färsk mynta- En litet mysko engelsk uppfinning som är godare än man tror särskilt till lamm och grillade pilgrimsmusslor, faktiskt, men till sådana rekommenderar vi Tarapacá Sauvignon blanc Gran Reserva istället.
Låttips:
”Sugar Man” Rodriguez
”Umthwalo” Zahara (Bulelwa Mkutukana)
”Selingelethu Sonke” Ladysmith Black Mambazo

 

”We all want to help one another. Human beings are like that. We all want to live by each other’s happiness, not by each other’s misery”
Charlie Chaplin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *