Vinprovning med vinmakaren Cristián från Tarapacá

_DSC9696-2

 

Jahaja, sådärja. Nu har vi gjort det igen. Vi har haft vän- och kundevent här på kontoret. Det var dags, det var ett tag sedan och vi vill komma igång med den typen av aktiviteter igen på regelbunden basis och tänker dra igång en vinklubb. Mer om den och hur du blir medlem följer. Vi stod länge i val och kval huruvida vi skulle ta hit en innovativ bartender för att blanda några skakade och rörda ”Tuppsvansar” av Crystal Head Vodka och retrocoola raffinerade dito   av vår superba Godet Cognac (det är helgerån att använda 25-årig cognac till cocktails men vi har rånat helge förr så). Eller om vi skulle vara seriösa och ta hit en vinmakare. Men med tanke på grannarnas synpunkter och hur mycket naket det blev senast vi hade bar beslöt vi att hålla oss i skinnet och, faktiskt, vara litet allvarliga. Dessutom har vi kört Crystal Head hela sommaren på översköna klubben Blanc på F12, så våra njurars funktion hade också en del med beslutet att göra. Men främsta anledningen har faktiskt med säsongen att göra. Vi kommer sakna sommarvärmen, samtidigt ser vi fördelar med hösten. Man kan börja använda sin nya snygga scarves, långkoka mysmat och framförallt dricka rödvin igen. Perfekt då att vinmakaren Cristián Molina från vår särskilda kelgris Tarapacá erbjöd sig att åka hela vägen från Chile för vår och våra hangarounds skull. Han var nog litet fundersam när vi, vår vana trogen, inte tänkte oss samma upplägg som han var van vid. Det vill säga en hoper svårflörtade vinjournalister och bloggare som stod och höll sina kommentarer för sig själva vilket vi inte säger raljerande. De delar naturligtvis helst med sig av sina kommentarer och omdömen till läsare och följare. Det Cristián fick möta var istället en kul mix människor som kom utan annan agenda än sin egen nyfikenhet och vetgirighet. Troligen hoppades de på att få prova på goda viner också, vilket de verkar tycka de fick. Cristián tyckte själv efteråt att det var en av de roligaste provningar han hållit och var mycket glad och överraskad över den höga kunskapsnivån. Vi själva var inte särskilt förvånade, däremot var vi mycket glada över alla entusiastiska kommentarer typ- ”Jag har alltid varit litet skeptisk till chilenska viner men de här har fått mig att ändra uppfattning helt”,  ” Oftast dricker jag helst vitt men att ha ett par flaskor Etiqueta Blanca på lut är ju ett måste”. Enda klagomålet från våra gäster var att glasen var små. Och det enda Cristián var missnöjd med var att bokat en tidig morgonflight…

WineLab Väljer:

Vi frågade Cristián vad han rekommenderade för mat. Svaret var ”Kött, gärna grillat och serverat med bara litet rostade grönsaker och stekpannan urkokt med litet vin. Men egentligen spelar det inte så stor roll, sällskapet är viktigare” Vi kan inte annat än hålla med!

Cristiáns musiktips: ”Money Rock’Roll” Jon Spencers Blues Explosion.

Avundsjuk? Bra, det ska du vara. Däremot ska du inte vara ledsen. Som sagt är det här något vi tänker göra igen så nästa gång kan det vara din tur att hänga på.

 

De flesta vin- och spritimportörers idé om kundklubbar är att sätta ihop olika slags vinpaket och kanske ge medlemmarna förtur till grejer som släpps i små upplagor och liknande fräscha erbjudanden. Det kommer även vi göra men tycker det finns ännu roligare och givande påhitt. För oss är vin socialt och något man delar med andra. Så vi vill försöka skapa ett rum som funkar som en bar som vilken som helst men för medlemmar. Ett ställe dit man kan gå och vara säker på att, vem som än är där, är någorlunda likasinnad och att du alltid hittar någon att babbla och skåla med. Av den anledningen tänker vi vara   restriktiva med medlemskapet. Din ålder, sociala status, fashion sense och val av husdjur och partner är helt utan betydelse. Vi är som vi är och det enda vi tycker är viktigt att du skriver under på är. Njutning är viktigt nog att ta på allvar utan alltför stort allvar. Mat- och vinintresset är centralt och medvetet. Du är nyfiken och samtidigt klok nog att begripa att du aldrig kommer kunna allt. Men, de erfarenheter du tagit till dig vill du dela med dig av och håller med oss om att kunskap som inte delas är bara halv kunskap.

Håll koll på vår hemsida eller FB-sida. Där kommer vi meddela när vi är igång och hur du blir medlem.

_DSC9715-2_DSC9575 _DSC9710-2

 

Vinerna som testades var följande:

Gran Reserva Etiqueta Blanca Sauvignon Blanc 2012

Gran Reserva Etiqueta Blanca Cabernet Sauvignon 2011

Gran Reserva Etiqueta Negra Cabernet Sauvignon 2011

Gran Reserva Etiqueta Negra Cabernet Sauvignon 2012

Gran Reserva Etiqueta Azul Red Blend 2010

Gran Reserva Etiqueta Azul Red Blend 2012

Tara-Pakay 2011

De länkade vinerna är beställningsbara. Resterande var exklusivt tagna till Sverige enbart för vinprovningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *