Olika druvor ger olika smak till vinet

Vin, det är en ganska intressant process med hur det tillverkas. Olika viner har olika smak och mycket beror på vad det är för druva man använt. Vinkunskap är nästan lika avancerat som trading hos FxForex. Men, det går att lära sig! Det finns en massa olika druvsorter och alla har så att säga sina egna typiska smakegenskaper. Tänkte att jag skulle ta upp några av dem här.

Vita druvor

Chardonnay är en av de mest mångsidiga druvorna och den vanligaste vita druvsorten. Ger vinet fruktig och fyllig smak. Sedan har vi Sauvignon Blanc. Den ger friska, fräscha, syrliga viner. Ofta hittar man smak av grön paprika, sparris och nyklippt gräs. En annan sort är Riesling samt det finns även Chenin Blanc och Gewürztraminer. Den sista där, Gewürztraminer är en speciell druva som ger parfymdoftande, fruktiga, kraftiga viner med låg syrlighet

 


vindruvor

Röda druvor

Cabernet Sauvignon ger viner som är kraftiga och fylliga och en smak av svarta vinbär. Pinot Noir ger tunnare viner som ändå har kraftig smak. Här finns smaker som tranbär, hallon och smultron. Merlot ger mjuka, fruktiga och medelfylliga viner. Sedan finns det även Syrah, som ger intensiva, tjocka, mjuka och lätt kryddiga viner. Tempranillo är en annan sorts druva som ger rätt fylliga viner med fruktighet men också smak av jord och sand och rätt mycket tanniner.

Vita druvor ger vitt vin och röda druvor rött vin. Vad som passar till vad för mat, det tar vi upp nästa gång.

Till nästa gång!
/Alex

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *